Nieuwsbericht: Krachtenbundeling zorgboerderij Moed en Vertrouwen

Congrescentrum Innovatiekracht bundelt krachten met zorgboerderij Moed en Vertrouwen

Spijkenisse, 26 juni 2017 – Regio’s nieuwste congreslocatie Innovatiekracht aan de Plaatweg in Spijkenisse werkt samen met Zorgboerderij Moed en Vertrouwen. Vanaf deze maand werkt een ploeg van vijf cliënten met een begeleider van de zorgboerderij een dag in de week in de biologische moestuin van Innovatiekracht.

De congreslocatie, nabij de Spijkenissebrug opende in juni vorig jaar haar deuren voor zakelijke bijeenkomsten met een maatschappelijk, duurzaam of innovatief thema. Aan de opening ging een intensieve herontwikkeling van het gebied vooraf. De groene, centraal gelegen landtong is ontdaan van zijn brandnetels en bramen en is volledig ingezaaid met een veldbloemenmengsel. Inmiddels heeft imker Michael de Bruijn een aantal bijenvolken op de landtong gehuisvest en met de start van het moestuinseizoen is de biologische moestuin met hulp van de zorgboerderij ingericht.

Krachtenbundeling
Wat begon als een klussendienst in de rustige maanden op de boerderij is inmiddels uitgegroeid tot een vruchtbare samenwerking voor beide partijen. De moestuin op de Plaatweg wordt een dag in de week bijgehouden door de clienten van de zorgboerderij en de zorgboerderij heeft extra werkruimte voor haar groeiende groep clienten. De zorgboerderij en moestuin op de Plaatweg bieden een rustige plek in de natuur waar mensen met een verstandelijke beperking, (ex-) psychiatrische patiënten en schoolverlaters van het speciaal onderwijs ontspannen kunnen werken en leren. De biologische groenten en fruit uit de moestuin, verse eieren, zelfgemaakte vogelhuisjes, voederbakken worden zowel op de boerderij als op de dinsdagmarkt in Spijkenisse verkocht.

Ook helpen?
In de moestuin op de landtong van 4 hectare is nog plek voor extra helpende handen met groene vingers. In ruil voor een kop koffie en een krop sla, andijvie of andere zelf gekweekte lekkernijen zijn enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers van harte welkom om te komen schoffelen, zaaien en oogsten.

Over congreslocatie Innovatiekracht
Innovatiekracht, het centrum voor innovatie- en duurzaamheidsontwikkeling van Sam Verwaijen, eigenaar van Green.DNA, heeft een bijzonder ontwerp dat zowel qua vorm als materiaalgebruik toonbeeld is van innovatie. Het gebouw verrijst letterlijk uit het landschap en het omvangrijke dak is geheel begroeid met grassen, mossen en planten. Dit geeft het pand een landelijke uitstraling maar zorgt ook voor een prettig klimaatbeheer en minder stookkosten. De hoogwaardige glaswand over de gehele breedte van het pand ligt op het noorden en zorgt voor voldoende licht, een fenomenaal uitzicht, maar ook dat er geen airconditioning nodig is. Het pand wordt verwarmd door een biomassa installatie waar al het eigen afval wordt omgezet in energie en regelt zijn eigen waterzuivering. Innovatieve, out of the box keuzes die zorgen voor inspiratie en een unieke beleving. 

Over zorgboerderij Moed en Vertrouwen
Op de zorgboerderij wordt gewerkt aan het aanleren en verder ontwikkelen van zelfontplooiing, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfrespect en het trainen van arbeidsritme. Er wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden van de cliënt en niet van beperkingen. De zorgboerderij biedt niet alleen veiligheid, rust en structuur maar ook een duidelijke, stimulerende omgeving, waarbij het ritme van de jaargetijden een houvast biedt. De betrokken en gekwalificeerde medewerkers begeleiden met liefde, geduld, humor en creativiteit. Hierdoor krijgt iedere client zorg op maat. Het team van begeleiders wordt ondersteund door parttime medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Op de boerderij leren de cliënten omgaan met anderen, zorgdragen voor dieren en natuur en zijn ze bezig met diverse creatieve of ontspannende activiteiten. Zo worden er in de werkplaats vogelhuisjes getimmerd, hekken gevlochten van wilgentenen en de oogst verwerkt en opgegeten.