Blog: Hoe overleef je een crisis? Veerkracht is het toverwoord - Green.DNA

Veerkracht is het toverwoord

Hoe overleef je een crisis?

BLOG: Veerkracht is het toverwoord

‘Hi, hoe gaat het?’

Wat ooit een zo normale vraag was, is in deze Corona tijd voor velen toch vooral confronterend. Want waren we tot voor kort gewend om zonder na te denken direct met ’Ja goed’ te antwoorden, is dat nu een stuk minder vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor de wedervraag. Aangezien onze contacten voornamelijk (event) branchegenoten zijn, durven we die haast niet te stellen.

Het zijn bijzondere tijden en de kaarten worden opnieuw geschud… 

MOEILIJKE, MAAR KANSRIJKE TIJDEN

Door de uitbraak van het Coronavirus vallen er rake klappen. Voor veel ondernemers en bedrijven zijn het moeilijke tijden en ook wij zijn lijdend voorwerp. Maar zoals we ooit schreven in ons boek ‘Voorbij Duurzaamheid’ is noodzaak ook een effectief platform voor creativiteit en innovatie. 

Want ja, de steunmaatregelen van de overheid zijn in veel gevallen broodnodig, maar zetten veel bedrijven en daarmee onze economie tegelijkertijd ook in de wachtstand. Juist in tijden van crisis ontstaat er ruimte. Ruimte voor ondernemerschap, innovatie en nieuwe initiatieven.

Neem bijvoorbeeld het snel anticiperende, lokale restaurantje. Dat heeft de afgelopen tijd ineens een veel groter bereik en dito omzet. Alleen al door een webshop in te richten en te gaan bezorgen. 

Het aanbod van thuisbezorgd is daardoor in onze ‘hometown’ Klarenbeek verdubbeld in de afgelopen tijd! Er bezorgen nu maar liefst zes (!) restaurants (in plaats van drie) ?…

En als die kleine ondernemer al kansen ziet, waar blijven dan de echt grote transities? Onder het maaiveld broeit er vast al van alles, maar komen we pas echt in actie als het einde van de steunmaatregelen wordt aangekondigd?

VEERKRACHT

Veerkracht, de naam die onze eerste evenementenlocatie kreeg na het lezen van een artikel over de wederopbouw na de totale verwoesting van orkaan Katrina. “Veerkracht is het toverwoord” was de titel. Mensen waren na Katrina in één klap alles kwijt. Iedereen was op zichzelf aangewezen. De hulpverlening en overheidssteun kwamen langzaam, en in arme, slecht bereikbare gebieden zelfs helemaal niet op gang. Het herstel heeft jaren geduurd, maar was het snelst en krachtigst in de regio’s die geen overheidssteun kregen. Waarom? Mensen hadden geen keus, moesten inventief zijn, krachten bundelden en direct beginnen met de wederopbouw om te overleven.

ALLE HENS AAN DEK

Ook nu is Veerkracht het toverwoord. We moeten niet wachten op een reddingsplan, maar gas geven met alle hens aan dek! Gebruik maken van de noodzaak. Het is een pittige, maar ook kansrijke tijd. Veerkracht is het toverwoord. 

Want hoe heerlijk is het als we eerdaags weer gewoon kunnen antwoorden met: ‘Ja goed en met jou?’. 

OOK LEUK OM TE LEZEN: