Blog: Duurzame evenementenlocaties - Green.DNA zegt NEE tegen plastic

Duurzame evenementenlocaties

Plasticvrij, iedereen blij!

Blog: Duurzame evenementenlocaties

Wist je dat…

  • er op de wereld de laatste tien jaar meer plastic is gebruikt dan in de afgelopen eeuw?
  • 250 miljoen ton plastic wordt geproduceerd waarvan de helft is bedoeld voor eenmalig gebruik?
  • er jaarlijks 4,7 miljoen ton plastic in de zee beland? Dat zijn elke dag 12.000 big bags vol plastic!

Schokkende feiten plastic

Shocking facts, en dan kijken we nog niet eens naar de CO2 en chemicaliën die vrijkomen bij de productie en verwerking van plastic afval.

Om ons steentje bij te dragen, streven wij er sinds het najaar van 2018 naar om de groene evenementenlocaties van Green.DNA plastic-vrij te maken. Dus geen plastic vuilniszakken, rietjes, flesjes, folie, bestek etc.

Duurzame evenementenlocaties

Om onze ambitie kracht bij te zetten, hebben wij al onze leveranciers aangeschreven en onze missie uitgelegd. En hen gevraagd geen plastic meer te gebruiken bij onze bestellingen. Gelukkig kregen we veel positieve en meewerkende reacties en zijn we met veel partijen aan het sparren hoe processen simpeler en met minder verpakkingen en dus afval kunnen inrichten. Het plastic dat we nog wel binnenkrijgen, bijvoorbeeld om voedingsmiddelen te verpakken, scheiden we en laten we apart ophalen door de afvalverwerker.

Een leerzaam en inspirerend proces waar we ook het komende jaar nog veel energie in investeren om het allemaal te optimaliseren!

Innovatief, duurzaam én ludiek

Duurzaam kan ook ludiek zijn! Daarom zijn wij altijd op zoek naar duurzame gadgets voor onze evenementen. In onze zoektocht stuitten wij op de eetbare waterbubbel. De bubbel (van Ohoo!) is gemaakt van algen en zeewier, en is bovendien goedkoper om te maken dan een traditionele PET-fles. Ook gebruikt de Ooho! maar liefst negen keer minder energie dan een plastic flesje. De bel is niet alleen geschikt voor water, maar ook voor bijvoorbeeld vers gemaakte sappen, sportdrankjes, of de ketchup bij de friet. Op dit moment zijn de waterbubbels nog niet leverbaar in Nederland, maar we hopen ze binnenkort in ons assortiment op te nemen!

greendna plastic vrij event

Wil je ook een plasticvrij event organiseren?

Wil je ook een plasticvrij event organiseren? Ook jij als eventmanager kan je steentje bijdragen om zo min plastic en afval te produceren tijdens een event. Denk eens aan de volgende punten:

  • Bestel geen weggooi waterflesjes, maar duurzame doppers met logo of ludieke slogan. Of gebruik ons duurzame watersysteem voor een glaasje plat of bruisend water.
  • Geen (plastic) goodiebag vol gadgets, flyers en give aways. Een ‘give away’ blijkt in de praktijk vaak een ’throw away’ en is zonde van het geld en het onnodige afval! Als alternatief kunnen we een take away buffet maken waarbij gasten papieren tasjes kunnen vullen met de broodjes, fruit en/of snacks die gedurende het event zijn overgebleven.
  • En, kies een evenementenlocatie die bewust met haar inkoop en afvalstromen omgaat. Brainstorm samen wat je nog meer kan doen…

Gewoon, omdat alle beetjes helpen!

We like green, do you?

Andere artikelen die je misschien interessant vindt: